Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

Türk Sinemasının Halk Kahramanı ‘’Kemal Sunal’’

05 Temmuz 2017 - 20:42

”Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği günde sevinemem” diyerek 10 Kasım’da olan yaş gününü 11 Kasım’da kutlayan usta sanatçı Kemal Sunal,  vefatının 17. Yıl dönümünde 3 Temmuz’da anıldı. Fransız komedyen Femondel’e benzetilen Kemal Sunal, hayatı boyunca toplam 82 tane filmde rol aldı. Sunal, son filmi Balalayka’nın çekimleri için Trabzon’a gittiği sırada uçakta kalp krizi geçirerek 56 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

İlyas Salman’ın deyişiyle ‘’ anası ağlayan bir milleti güldüren adam ’’  Kemal Sunal; 1944 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa lisesinden mezun oldu. Sanat hayatı, ‘’zoraki takip’’ adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl Kenterler tiyatrosunda çalıştıktan sonra devekuşu kabare tiyatrosunda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu filmlerde rol aldı.

 

Filmlerinde İnek Şaban oldu, kibar Feyzo oldu, Almanya’dan gelen kahraman oldu…Çocukların her zaman komik kahramanı oldu.Kemal Sunal uzun yıllar Türk sinemasını sırtlayan az sayıda emekçiden biridir. Kendine has tarzı, mimikleri ve konuşma tarzı ile çığır açmış sanatçıdır. Belki de hepimiz hayatımızda en az bir kez onun gibi konuşup gülmeyi denemişizdir.

 

Memur kenti ‘’Ankara’’yı  ‘’Düttürü Dünya’’  filmiyle, toplumsal cinsiyet rolleri için ‘’Şendul Şaban’’ filmiyle, Arkadaşlık kavramını ‘’Hababam Sınıfı’’ filmiyle, Siyaset dünyamızı tanıtmak adına ‘’Zübük’’ filmiyle ekonomik sorunları “Orta Direk Şaban” filmiyle, ezilen ezilen çelişkisini ‘’Çöpçüler Kralı’’ filmiyle, adalet sistemini sorgulamayı ‘’Davacı’’ filmiyle izleyicilerine aktardı.

 

Oynadığı filmlerdeki karakterlerin genel özelliği haksızlıkların karşısında duran, iyiliği ve saflığı yüzünden başına sürekli iş açan, zekasıyla kötülerle mücadele eden ve insanlara doğru yolu gösterendi.Sunal güldürü filmlerinin yanı sıra dram da yapmıştır.Ancak oynadığı tüm filmlerinde ‘’ Halkın içinden, içimizden biri ’’ olmuştur.

             

Sanat dünyamızın usta sanatçılarından Kemal Sunal, halkın içinden gelen ve muhalif, ama aynı zamanda salağı oynarken dolambaçlı işler yapabilen biraz uyanık karakteri sevdiren halk sanatçısı idi.Ülkemizde halen filmleri televizyon kanallarında gösterildiğinde izlenme rekorları (rating) kıran sinemamızın halk kahramanı aramızdan ayrılışının 17.yılında alkışlarla…

Sevgi İle Kalın.

Bu yazı 17146 defa okunmuştur.