Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

2016 basının 'Kara yılı' oldu

06 Ocak 2017 - 15:04

Bilen bilir benim asıl mesleğim öğretmenliktir. 25.10.1979 yılında o zaman Siirt ili, Şırnak ilçesi, Günedoğmuş Köyü’nde sınıf öğretmeni olarak öğretmenliğe başladım. 26 yıllık hizmet süremde; Sınıf Öğretmeni, Okul Müdürü, Şube Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundum. Yani Milli Eğitimin her kademesinde çalıştıktan sonra emekli oldum. Hatta emeklilik sonrası 1.5 yılda bir özel dershane de dershane müdürlüğü de yaptım. Profesyonel mesleğim öğretmenliktir.

Öğretmenlikten emekli olduktan sonra yaşantımın bundan sonraki bölümünü Ayancık’ta devam ettirme kararı aldım. Ayancık’ta ki yerel gazetelerin ricası ile 15 Nisan 2009 dan bu yana Ayancık Doğuş Gazetesi ve Ayancık Gazetelerinde her hafta köşe yazıları, haber, gezi yazıları yazmaya başladım. 15 Eylül Sinop Gazeteciler Cemiyeti Ayancık Temsilcisi olarak da görevlendirildim. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin verdiği görevle Anadolu’da Yerel Gazetecilik konferansında oturum başkanlığı ve konuşmacı olarak da katıldım. Yani 2009 dan bu yana da gazetecilik yapmakta olup 700 ün üzerinde köşe yazmışım.

Gazetecilikten ekmek yemiyorum ama bu mesleği seviyor yapabildiğim en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. 2016 yılı gazeteciğin ülkemizde “Kara Yılı” olarak geçecektir. OHAL kapsamında 170’e yakın yayın kuruluşunun kapandığı, aylardır haklarında iddianameler hazırlanmayan 148 gazeteci tutukludur. Neredeyse gazetecilik ve haber yapma suç haline geldi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Yönetim Kurulu 2016 basın raporuna göre 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci saldırıya uğradı. 143 gazeteci ise yeni yıla ceza evinde girdi. 14 toplumsan olayda ise yayın yasağı getirildi. Uluslar arası basın meslek örgütlerine göre dünya da hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye de ise 143 ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyoruz.

Türkiye’nin 2016 yılında, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. Sıraya gerilediği vurgulanan açıklamada, “Washington’da ki “ Freedom House” ise yayınladığı raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından “Yarı Özgür” ülke konumundan, “Özgür Olmayan Ülke” konumuna düşürüldüğü açıklandı.

Yerel gazeteci kimliğimle 2017 yılının halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı için çalışan gazetecilerin sadece yaptıkları haberler nedeniyle sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığı, hedef gösterilmediği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir yıl olmasını dilerken çalışan, çalışmayan, özgürlüğü elinden alınana tüm basın camiası adına yeni yılın tüm insanlara sağlık mutluluk başarı diliyorum. 2016 tüm Dünya da savaş acı felaketlerin yılı oldu. 2017 “özgürlük- Barış yılı olsun.

Bu yazı 7960 defa okunmuştur.