Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

CUMARTESİ ANNELERİ

27 Ağustos 2018 - 11:51

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için her cumartesi günü Galatasaray Meydanında oturma eylemi yapan “Cumartesi Anneleri”nin 700. Hafta eylemi, eyleme 1 saat kala yasaklandı. Cumartesi Anneleri’ne destek verenlere sert müdahale de bulunana polis, yurttaşları yerlerde sürükledi, milletvekillerini darp etti. Onlarca yurttaş gözaltına alındı.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti saldırıyı kınarken, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin yazılı açıklamasında; “Tutuklamaların serbest bırakılması ve suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın” açıklaması yapıldı.

 

                Kayıp yakınlarının 700 haftadır, Galatasaray Meydanında yakınlarını, yakınlarının kemiklerini, o kemiklerle birlikte yok edilen adaleti arıyorlar. Cumartesi Anneleri geçmişle ilişkimizi canlı tutuyor; Toplumu, kendi toplumsal geçmişlerinde ki bu karanlık sayfaları açıp görmeye çağırıyorlar… Buna karşılık Cumartesi annelerinin 700 haftadır sürdürdükleri eyleme rağmen yetkililer halen suskun… 700.’sünün 25 Ağustos cumartesi günü “ Beni Bul ANNE" çağrısıyla düzenlenmesi planlanmış ancak Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Oysa Anayasamızın 34. Maddesince düzenlenen toplantı ve gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı’nı unutmuşlar…

 

                Cumartesi Anneleri ne istiyor? Cumartesi Anneleri; kimi on yıllar önce götürülüp bir daha dönemeyen, nerede, nasıl öldürüldüğünü, nereye, hangi şartlarda,  kimler tarafından gömüldüğünü, hatta gömülüp gömülmediğini dahi bilmediklerini, son sözünü, bakışını öğrenemedikleri çocuklarının kemiklerini istiyor. Yas tutamamış annelerin 13 yıla aşkın bir süredir her Cumartesi ellerinde karanfillerle oturarak yaptığı bu hatırlatmanın 700’üncüsüne tahammül edilemedi… En meşru bir eyleme ortada hiç bir şey yokken plastik mermi sıkılmasının izahı olamaz.

 

                Bu güne kadar 699 hafta Cumartesi Annelerinin eylemi olmuştu. Bu eylemler sorunsuz gerçekleşmişti… Ne odluda 700. Oturma eyleminde yasaklama geldi. Gözaltılar, cop, biber gazı, plastik mermileri 60’lı yaşlarda ki kadınlar ne yaptılar da hak ettiler. 2011 yılında, yanlış anlaşılan sözlerini açıklamak üzere Recep Tayyip Erdoğan Bizzat kendisi ağırlamamış mıydı Cumartesi Annelerini. O anneler kucaklarında resimler slogan atmadan, bağırıp çağırmadan sessizce oturuyorlar.

 

                Demokratik toplum, yargısal kararların objektifliğine ve tarafsızlığına güven duyan toplumdur. Yargısal kararların hukuktan ve vicdandan uzak olduğu yerde adaletten ve demokrasiden bahsedilmez. Yurttaşların hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı bir hukuk devleti talebiyle 700 haftadır Cumartesi Anneleri Galatasaray da eylemdeler. Bütün hakların ve özgürlüklerin varlığı için ön koşul olan yaşam hakkı Türkiye’de öncelikle taraf olduğu İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır.

 

Kayıptılar,

Bir gece vakti çalındı kapıları,

Kayıptılar,

Bir sabah vakti çalındı kapıları,

Ve Anaydılar,

Bir gözaltı çalındı çocukları.

Bu yazı 32130 defa okunmuştur.