Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

Basından Sansürün Kaldırılışının, Pardon Kaldırılan Sansürün Bayramı

24 Temmuz 2017 - 15:32

Bugün 24 Temmuz… Basın Bayramı, yani basından sansürün kaldırılmasının 109. Yıl dönümü 2. Meşrutiyetle birlikte Türk basınında sansür kaldırılmış. Basın mensupları olarak, bugün ve daima halkın gözü kulağı sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkı da bulunma görevimiz; İlkeli, tarafsız sorumlu gazetecilik anlayışı içinde getirme gayretindeyiz. Ama nasıl? Sansür, oto sansür “Demokles’in Kılıcı” gibi gazetecilerin başında sallanırken ve mahkemelerin cezaevlerinin artık gazetecilerin mekanı etmişken.

 

         Birleşmiş milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız basın için 3 Mayıs’ı “Dünya Basın Özgürlüğü günü” kabul etmiştir. Bu gün ilkemizde ve bir çok coğrafyada basın özgürlüğünü kısıtlayan gelişmelerin devam ettiğini ortaya koyuyor. Özellikle ülkemizde en belirgin düşüşün yaşandığı ülkelerin başında geliyor.

 

         Son bir yılda çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yüzlerce basın- yayın organı kapatıldı. Türkiye gazeteciler cemiyeti (TEC) verilerine göre 159 gazeteci şu anda ceza evinde tutuluyor.

 

         Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (FREEDOM HOUSE) 2017 Dünya da Özgürlükler raporunu açıkladı. Düşüşünü sürdüren Türkiye 195 ülke ve 14 bölgeyi gözlem altına alan raporda, 87 ülke “Özgür”, 59 ülke “Kısmen Özgür” ve 49 ülke “Özgür Değil” kategorisinde yer aldı. Türkiye 100 puan üzerinden yapılan puanlamada 38 puanla 2016’da da “Kısmen Özgür” ülkeler arasında yer aldı. Ancak Türkiye 2016’da özgürlüklerin en çok gerilediği ülkeler arasında 1.oldu.

 

         Sınır tanımayan gazeteciler gecen hafta yayımladığı 2017 basın özgürlüğü endeksinde Türkiye son 12 yılda 56 basamak düşüşe geçerek “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldı. Böylece, Türkiye’nin “Kara Liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece 4 sıra kaldı.

 

         Yine endeksle yapılan açıklamada, Türkiye’ye özel bölüm ayıran kuruluş Türkiye’yi en ürkütücü ülkelerden biri olarak tanımladı. Açıklamada, “Darbe Girişimi Hükümetin eleştiren kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağan üstü hal ilanı yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imza ile kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasını yol açtı” denildi.

 

         Aslında Türkiye’de gazeteciliği en güzel Cumhuriyet Gazetesin de Mine Soğüt “Basın özgürlüğü günümüz kutlu olsun!” başlıklı yazısında dile getirmiş. Bir bölümünü paylaşmak istiyorum. “Biz, bu ülkenin gazetecileri… / Yetimhanede Anneler Günü’nü kutlayan çocuklar gibiyiz. / Arkadaşlarımız içerde; biz dışarıda, günden güne eksilmekteyiz. / Ayağımızın altındaki zemin ufalana ufalana küçüldü… / Güvendiğimiz anca şey; Evrensel değerler, Hukuk, Etik, Demokrasi… / Yaşadığımız topraklardan bir kalemde silindi.”

 

         Dünya Basın Özgürlüğü gününde başta ülkemiz olmak üzere ülkemizde ve dünyada ki tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyor, gazeteciliğin suç olmadığını, gazetecilik olmazsa demokrasi olmayacağını, gazetecilik olmazsa hukukun olmayacağını tüm okurların haber alma haklarına sahip çıkma için gazeteciler ne kadar özgürse toplumda o kadar temiz hava soluyacağı bilinciyle Basından Sansürün Kaldırılışının Pardon! Kaldırılan Sansürün Bayramı Kutlu Olsun.



 

Erdoğan ERKAYMAZ

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti

                                                                            Ayancık Temsilcisi

Bu yazı 16544 defa okunmuştur.