Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

MİLLİ MÜCADELENİN 100. YILI

15 Mayıs 2019 - 16:30

Milli mücadele dönemi; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadar süren dönemin genel adıdır. Milli Mücadele dönemi Mustafa Kemal başta olmak üzere kahraman milletimizin büyük zorluklara rağmen topraklarına nasıl sahip çıktığı dönemdir. 19 Mayıs 1919 milletimizin Mustafa Kemal Paşa önderliğinde tarih sahnesine çıkışının destanıdır.

 

            Birinci Dünya Paylaşım savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu yenilmiş, yurdumuz işgal altına alınmıştır. Bütün ordumuz terhis edilmiştir, silahlarımız toplanmış bütün haberleşme kaynaklarımız düşmanlar tarafından el konulmuştur. Bütün umutların tükendiği bu dönemde Mustafa Kemal Paşa çıkmış özgürlük ve bağımsızlık ateşini yakmıştır. Topraklarımıza Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler ve Yunanlılar paylaşmaya başlamışlar. Anadolu’ya geçmek isteyen Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 16 Mayıs günü “Bandırma” adlı vapurla Samsun’a doğru yola çıkarlar 19 Mayıs 1919 da Samsun’a varırlar…

           

            Mustafa Kemal bir hafta boyunca Samsun’da “Mıntıka Plas” da kaldı. 25 Mayıs’ta Samsun’dan Havzaya geçti. Orada on yedi gün kaldı. Burada milli İstiklal hareketinin fiziksel alt yapısını oluşturdu. Havza’dan da 12 Haziran günü Amasya’ya geçti. Amasya’da 21 Haziran günü “Saraydüzü Kışla Binası’nda” ilk milli toplantısını düzenledi. 21 Haziran günü başlayan görüşmeler 22 Haziran sabahına kadar devam etti. Toplantıda alınan kararlar, yurdun dört bir yanına gönderilen Amasya Tamimi(Genelgesi) ile duyuruldu. Amasya Tamimi; “Tam bağımsız ve Ulusal Egemenliğe dayanan yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan ilk belgeydi.

 

            Bölgesel Müdafaa Cemiyetinin katılımlarıyla 23 Temmuz – 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da toplanan “Bölgesel Nitelikli” kongrede; ilk defa geçici hükümetin kurulacağından bahsedilir ve başkanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı dokuz kişilik bir temsili heyetin oluşturulması ve T.B.M.M.’nin açılmasına kadar görevlerine devam eden Temsili Heyeti, çalışmalarını bir hükümet gibi sürdürmüştür. 10 Temmuz’da başlayacak kongreye bazı delegelerin gelmemesi sebebiyle 23 Temmuz ‘da başlamış Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delegenin katılımı ile yapılmış alınan kararların içinde en önemlisi “Manda ve Himaye kabul edilemezdir.” Erzurum Kongresinin bir diğer önemi de Batı Anadolu’da Yunan kuvvetlerine karşı zor bir mücadele içinde olan Kuva-i Milliye’ye büyük moral vermesi olmuştur.

 

            Amasya Genelgesi ve Erzurum Kongresi’nde olduğu gibi Fransız tehdidine ve tüm engellere rağmen Sivas Kongresi 4 Eylül 1919 da başlamış ve 11 Eylül’de sona ermiş kongre başkanlığını Mustafa Kemal Paşa yapmıştır. Sivas Kongresi’nde alınan kararlar, daha önce gerçekleşen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kaplar bir nitelik kazandırmış yeni bir Türk Devleti’nin kuruluşuna temel olmuştur. Kongre aynı zaman da Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk kurultayı olarak kabul edilmektedir. Bu kongre de ulusal dava için mücadele eden cemiyetler birleştirildiği gibi sivil askeri makamlar da ulusal mücadele cephesine katılmış olur.

           

            16 Mayıs 1919 da Bandırma Vapuruyla başlayan “Milli Mücadele” 19 Mayıs 1919 da Samsun’da yakılan İstiklal Meşalesi Amasya, Sivas, ve Erzurum’dan geçerek Ankara’da TBMM açılışıyla Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları “Esareti Kabul etmeyen, hürriyetten vazgeçmeyen Milletimizle” Ulusal Kurtuluş Savaşımızın sonunda zafere ulaşmıştır. Bu yıl 100. Yılını kutladığımız bu zafer için başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bağımsızlığımızı, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi kazandıran tüm kahramanlara, şehitlerimize, gazilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Milli Mücadelemizin 100. Yılı kutlu olsun…

 

Bu yazı 41889 defa okunmuştur.