Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

KKTC Barış Ve Özgürlük Bayramın Kutlu Olsun

20 Temmuz 2018 - 16:14

Kıbrıs Türk halkı var olma mücadelesi verirken, Türkiye Cumhuriyeti üzerine düşen her türlü fedakârlığı yaparak bundan 44 yıl önce 20 Temmuz 1974 de Barış Harekâtını gerçekleştirerek Kuzey Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü sağlayarak adada barışı getirmişti. Her türlü baskıya rağmen, bağımsızlığından ve egemenliğinden taviz vermeyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ nin bundan sonrada varlığını sürdürecektir.

 

Osmanlı toprağı olan Kıbrıs, 1878 yılında Padişah Abdülhamit tarafından İngilizlere verildi. Rumların gözü olan adda özellikle 1950 yılında başlanarak Türk’ler göçe zorlandı, öldürüldü, katliam yapıldı. 1960 yılında Kıbrıs Devleti Kuruldu, Makarios Cumhurbaşkanı oldu. Türklerle birlikte ortak kurunla devlet yürümedi. ENOSİS(Yunanistan’a bağlama çabaları.) hiç bitmedi. Uluslar arası anlaşmalar Türkiye’ ye müdahale hakkı tanıyordu.

 

20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.10 da dönemin Başbakanı Bülent ECEVİT radyo konuşmasında; “ Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’a indirme ve çıkartma harekâtı başlamış bulunuyor. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük hizmet etmiş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışma olmaz. Biz, aslında savaş için değil barış için gidiyoruz. Yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak tüm politik ve diplomatik yolları denedikten sonra bu kalarak karar verdik. Bütün dost ülkelere meselelerin müdahalesiz ve diplomatik yollardan halledilebilmesi için gösterdikleri çabalar için şükranlarımı belirtmeyi borç bilirim. Tekrar bu harekâtın insanlığa, milletimize ve tüm Kıbrıslılara hayırlı olmasını dilerim.” Demiştir.

 

Ağustos 1974 de Cenevre de ki görüşmeler tıkanınca dönemin Dışişleri Bakanı Turan GÜNEŞ daha önce kararlaştırdıkları gibi Başbakan Bülent ECEVİT’ e “Ayşe Tatile Çıksın” parolasını iletir. Bunun anlamı Kıbrıs Barış Harekâtının ikinci aşamasıdır. Bu parola üzerine Ecevit, Silahlı kuvvetlere harekete geçmesini iletti. Girne’ den harekete geçer, Mogasa’ ya kadar uzanan bugün ki KKTC haritasını belirler.(Parolada Adı geçen Ayşe, Prof. Dr. Ayşe AYATA’dır. Turan Güneş’in de kızıdır.)

 

Aslında Kıbrıs halkı yüzyıllardır kendi kaderini tayin hakkından da yoksun bırakılmış, çözüm arenasının tümüyle dışına itilmiş… Ada alınmış, satılmış, kiralanmış, işgal edilmiş, birileri Cumhuriyet oldun demiş, birileri iyisi siz ayrı durun demiş…  Ada halkına mı? Asla söz düşmemiş. Aslında bugün ki durumda farklı değil.

 

1963 yılında Kıbrıs Türk’ünün kendi devletinden silah zoruyla dışlandı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Unutturma itibarsızlaştırmaya çalışsalar da Kıbrıs Barış Harekâtı 44. Yılında başta Karaoğlan, Kıbrıs Fatihi, Bülent Ecevit olmak üzere şehitlerimizi minnet ve şükranla anarken, gazilerimize sağlık dolu yıllar diliyor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin “Barış Ve Özgürlük Bayramını” kutluyorum.

Sevgi İle Kalın

 

Bu yazı 28399 defa okunmuştur.