Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

Yerli Malı Haftası ve Ayancık Fatih İlkokulu

16 Aralık 2017 - 17:58 - Güncelleme: 16 Aralık 2017 - 18:02

Resmi adıyla “Tutum, yatırım ve Türk Malları Haftası” kısacası “Yerli Malı Haftası” 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsa tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir iktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. 1946 yılından itibaren “Yerli Malı Haftası” olarak kutlanmaya başlamış, 1983 yılında adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirilmiştir.



 

         Tutum, yatırım ve Türk malları haftası olarak geçen Yerli Malı Haftası, ülkemiz genelinde tüm ilk okul seviyesinde ki okullarda 12-18 Aralık arası kutlanır. Bu tarihlerde, çocuklara tamamen yerli malların tüketilmesinin önemi anlatılır. Tiyatrolar oynanır, şiirler okunur, oynanan skeçlerde, yapılan konuşmalarda yerli malı tüketiminin önemine dikkat çekilir.



 

         Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında çalışan sofracısı Cemal Granda “Yerli Malı Haftası” ile ilgili anısında; “ Bir akşam yerli malı kullanılması üstüne bir konuşması oldu. Herkes düşüncesini söylüyor, yurtta yerli endüstrinin gelişmesi için büyük bir kampanya açılması, herkesin yerli malı yemesi, yerli malı giymesi isteniyordu. Atatürk, herkesin öne sürdüğü düşünceleri her zamanki dikkatiyle dinledikten sonra;“Bundan sonra önder olarak benim de yerli malı kullanmam gerek. Gardıropta ki elbiselerimi getirin. Köşkün önünde yakın” buyruğunu verdi. Herkeste bir sessizlik… O şen, gürültülü sofra sanki bir anda mezar sessizliği ilk önce, konuklar arasında bulunan Ulus Gazetesi boş yazarı Falih Rıfkı Atay bozmaya cesaret edebildi. “Paşacığım, elbiseleri yakmayın, birer tanesini bizlere verin. Bizde hatıra olarak saklayalım.” Deyince, Atatürk hafifçe gülümsedi “Peki” dedi. Orada hazır bulunan herkese birer kat elbise verildi. Bir gün sonra Beyoğlu’nun tanınmış terzilerinden Arman, Yalova’ya getirildi. O olaydan sonra Atatürk, elbiselerini hep yerli kumaştan seçip Arman’a diktirmiştir. Bir daha İsviçre’den kumaş gelmedi.



 

         Hafta içi ilçemiz Fatih İlkokulu Yerli Malı Haftasını en etkin kutlayan okulumuz. Okulumuz öğretmenlerinden Sedef Boydur, gülsen Öztürk ve okulun Öğretmen emekçileri okulda hazırladıkları manav standının yanı sıra ilçe merkezinde ki belediye halinde Manav Ferdi Yılmaz’dan Ispanağın tohumdan fideye, fideden manava, manavdan soframıza Serüvenini dinlediler. Yine Hal içinde ki kasap Nurettin Üngüder’den Hayvancılığı ve yerli et tüketiminin öyküsünü… Yine okulun Uz. Öğretmen Erhan ÇELEM’in Proje Koordinatörlüğünü yaptığı “Sinop İl Temsilciliği Ayancık Fatih İlkokulu tarafından üstlenilen “81 iliz, Hepimiz Biriz” e – Twinnig onaylı ulusal yerli malı poster sergisi Halk Eğitimi Salonunda protokol, davetliler, eliler ve öğrenciler eşliğinde açıldı. Emeği geçenleri kutluyorum.

 

 

         Ekonomisi bize göre daha ileri de olan ülkeler, kendi ülkesinin malını almaya teşvik ediyor. Amerika’da her yıl “Buy American” (Amerikan satın al) kampanyası düzenliyor. Almanya’da otomotiv de marka olmuş bir firma duvarında firma çalışanlarının rahatça görebilecekleri, okuyabilecekleri yazıda “Japon arabası almayı düşünenler gitsin Japonya’da iş arasın” Ulusal ekonomi kavramı herkesin kendi çıkarını koruması anlamı ortada… Bunu ABD, Almanya, Fransa gibi ülkeler yapıyorsa Türkiye neden yapmasın. Yönetenler Yerli Malını kutlayacak yerli ürün bırakmayan bir politikayla karşı karşıya bıraktıkları ülkemiz; Buğday, Arpa, Mısır, Nohut, Mercimek, ayçiçeği, pamuk, kuru fasulye, kırmızı et, canlı hayvan, pirinç, muz, bezelye… Oysa bunların hepsi ülkemizde yetiştirilebilen ürünler ama biz bunları ithal ediyoruz.



 

          Sosyal Medyada ki kara mizahla bitirmek istiyorum. “ EL MALI HAFTASI”  Meksika’dan Nohut, Yunanlıdan Armut, Bulgarlardan Saman, Sırplardan Hayvan, İtalya’dan Elma, İspanya’dan Bamya, Almanya’dan Kabak, İsrail’den Ispanak, Pirinç, nohut, mercimek, daha çok şey gelecek. Sorma neden? Ne diye? Ye gelişsin Türkiye(!) El Malı Haftası Kutlu Olsun.

 

                                                   Erdoğan ERKAYMAZ

                                               Ayancık Doğuş Gazetesi

Bu yazı 21360 defa okunmuştur.