Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

DOĞAN MEDYA GRUBU NEDEN SATILDI

27 Mart 2018 - 10:41

Geçtiğimiz hafta ortalarında “Doğan Medya Grubu” Hürriyet, Posta, Fanatik, DHA, Kanal D, CNN Türk, D-Smart, Yaysat’tan oluşan Doğan Medya Grubu Milliyet ve Vatan sahibi “Demirören Grubu”na satılması ülke gündemimize oturdu. Doğan Grubu Türkiye medyasının en büyük grubuydu… Basın örgütleri bu gelişmeye tepki göstererek “Medyanın tek sesli hale geleceği uyarısı yaparak Türkiye’den habere ulaşmanın artık daha zor olacağını” vurguladılar.

 

                Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: “Türkiye’de akım dediğimiz medyanın giderek yok olduğunu görüyoruz. Daha doğrusu halka doğru haber verme ve bilgilendirme yükümlülüğünü unutmuş görünüyorlar. Bunlardan az çok halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına eleştirisel gazetecilik yapabilen bir grubun ortadan kalkmasını söz konusu bu satışla… İster İstemez bu satış sonrası işsiz kalacak arkadaşlarımızın da olacağını düşünüyoruz. İşsiz kalacak meslektaşlarımızdan kaçı iş bulabilir? Konu netleştiğinde tekrar görüşümüzü paylaşacağız” dedi.

 

                Konu TBMM Genel Kuruluna taşındı, SHP’li İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş” Doğan Medya Grubu’nun satışının durdurulmasını istedi. “Aydın Doğan’ın gazete ve televizyonlarını da kendinize yakın olan Demirören Grubuna satın aldırdınız… Ve böylece medyanın %70’i tek bir kişinin eline geçti… AKP’yi destekleyen yayın organlarının oranı yüzde 90’a ulaştı. Burada özgürlükten bahsedemezsiniz, bu düzenin adı “tek adamın tek sesli” düzenidir.

 

                İktidar uzun yıllar, kamuoyunda etkili olacak farklı görüşleri tartışacak, görüşlerini açıklayacak, gündemi doğru olacak haberleştirecek ana akım denilen büyük medya organlarını kontrol altında tutma politikana devam edecektir. Görünen odur ki; Yargıda, bürokraside, güvenlikte kurulan hakimiyet medyada da tamamlanıyor. Ülkemizde eskiden basın vardı. 24 Ocak kararlarıyla ve de özellikle 12 Eylül Darbesiyle birlikte liberal talana açılan ülkemiz topyekün bir dönüşüme uğrarken, basında bundan nasibini alarak “medyalaşmıştır.”

 

                Aydın Doğan’ın medyadan neden çıktı? Sorusuna yanıtlar: Baskılar, iktidarın basının hışımından dolayı, gelen vergi cezaları önce Milliyet, Vatan gazetelerinden vazgeçildi. Yetmedi sonunda gazetelerin amiral gemisi Hüririyet, Kanla D, CNN Türk’ünde içinde bulunan Doğan Medya.. için de matbaalarında bulunan ve en önemlilerden olan dağıtım şirketi YAY-SAT… İki dağıtım şirketi vardı şimdi ikisi de hükümete yakınlarının elinde. Çocukluğumdan bu yana okuduğum Cumhuriyet, son yıllarda almaya başladığım Birgün gibi bağımsız yayın yapan gazeteler için zaten zordu işleri sanırım daha da zorlaşacak.

 

                Türkiye’de medya bundan sonra tamamen tek sesli hale gelecektir. Muhalefetin artık habere ulaşması daha da zorlaşacaktır. Bu da basın özgürlüğü açısından ülkemizin daha da geriye gideceğinin göstergesidir. Sıra tüm sosyal ve internet medyasını, yayımcılığını da denetim altına almakta… RTÜK’ü devreye sokuyorlar.

Bu yazı 21739 defa okunmuştur.