Reklam
Reklam

Ayancık'taki lise öğrencileri, yazarlar Kaan Murat Yanık ve Ethem Baran ile buluştu.

Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Okuduğum Kitabın Yazarıyla Buluşuyorum” projesine binaen, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri koordinatörlüğünde, Butimar romanı yazarı Kaan Murat YANIK ve Döngel Dünya hikâye kitabı yazarı Ethem BARAN ile sırasıyla söyleşiler gerçekleştirilmiştir.

Ayancık'taki lise öğrencileri, yazarlar Kaan Murat Yanık ve Ethem Baran ile buluştu.
28 Aralık 2022 - 16:36 - Güncelleme: 28 Aralık 2022 - 16:42

     Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Okuduğum Kitabın Yazarıyla Buluşuyorum” projesine binaen, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri koordinatörlüğünde, Butimar romanı yazarı Kaan Murat YANIK ve Döngel Dünya hikâye kitabı yazarı Ethem BARAN ile sırasıyla söyleşiler gerçekleştirilmiştir.

Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşilerin açılış konuşmalarını, okul müdürü Ali ÇETİN yapmıştır. Konuşmalarında projenin önemine dikkat çeken Sayın ÇETİN, genel olarak şu ifadeleri dile getirmiştir: “İnsanı insan yapan özellikler okumak, düşünmek ve yazmak şeklinde sıralanmaktadır. Okumak ve düşünmek, insanın bireysel yönünün bir ifadesiyken yazmak ise kişinin toplumsal yönünü ortaya koyan bir eylem biçimidir. Bu bakımdan yazmak, biraz da zamana meydan okumaktır. Yani içinde bulunulan çağın ötesine, geleceğe bir şeyler söylemek iddiasında bulunmaktır. İşte toplum adına bu eylemi gerçekleştiren yegâne temsilciler yazarlardır. Bugün bu projeyle bir ayağı geçmişte diğer ayağı gelecekte olan bir nesle, gerçeğin büyülü dünyasının kapılarını açan yazarlarımızla eserleri üzerine konuşmak için toplandık. Umuyorum ki bu söyleşiler sonunda öğrencilerimiz, topluma yön verme bilinciyle donanmış yazar adayları olacaklardır.”

Anadolu Mektebi il koordinatörü Çağlar SARITAŞ moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk söyleşide yazar Kaan Murat YANIK, roman yazmaya ne zaman ve nasıl başladığını zaman makinesi kurgusu üzerinden şu şekilde ifade etmiştir: “Geçmiş zamana gidemiyorum ya da gelecekten zamanımıza kimse gelmiyor. O halde ben de kurgulama gücümle kendime roman yazarak bir dünya oluşturmak istedim ve böylelikle yazmaya başladım.” Söyleşinin devamında Butimar romanının yazım sürecini anlatan yazarımız, yazar olmaya hevesli öğrencilere şu tavsiyelerde bulunmuştur: “Ben hep dünyanın çeşitli yerlerinden okuma önerilerinde bulunurum. İlk söyleyeceğim şey o coğrafyanın en iyi romanlarını okumak gerektiğidir. Vietnam’a ait bir roman mı okuyacaksınız, en iyisini arayıp bulup okumak gerekir. Ama her şeyden önce klasikleri okumak gerekiyor. Klasik deyince bizim aklımıza hemen Dostoyevski, Tolstoy geliyor ama hayır, hem doğu hem batı klasiklerini okumalıyız. Kesinlikle Mesnevi okunmalıdır. Tutiname okunmalıdır. Şirazi’nin Bostan ve Gülistan okunmalıdır. Batı’dan ise Boccacio’nun Decameron’u okunmalıdır. Modern klasikleri yayınevleri Dostoyevski ve Tolstoy’dan sonrası olarak sınıflıyorlar genellikle ama bana göre Dostoyevski, Tolstoy, Balzac, Flaubert gibi yazarların zaman dilimi, modern klasik olarak adlandırabilir. Klasik deyince saydıklarım dışında aklıma ilk gelenler; Leyla ile Mecnun, Tormesli Lazarillo ve Nişanlılar.”

Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Dr. Müjdat KIZILOĞLU moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci söyleşide yazar Ethem BARAN, önce yazın hayatına daha küçük yaşlarda nasıl adım attığını öğrencilere anlatmış, sonrasında 2020 yılı “66. Sait Faik Hikâye Armağanı” ödülüne layık görülen Döngel Dünya hikâye kitabı hakkında, çeşitli değerlendirmelerde bulunmuştur. Söyleşinin devamında yazarımız, hikâye yazmaya merak salan öğrencilere kendi hikâyeciliği üzerinden şu tespitleri dile getirmiştir: “Dil düşüncenin evidir. Ancak yazık ki günümüz edebiyatında dil bir kenara atıldı. Hikâye önem kazandı. Asıl olanın dil olduğu unutuluyor. Benzer anlatımlar var, bazı kitapların kapaklarını çıkarırsanız kimin yazdığı belli olmuyor. Savrukluk, özensizlik var. Oysa dil yazarın kişiliğidir… Dünyanın içinde değiliz, dünya bizim içimizde. Yazarlar, dünya yetersiz olduğu için yeni bir dünya yaratırlar… Yazıyorsanız, boş duvara bakar, bir pencere çizer, dışarı bakarsınız. Sonra kapı resmi çizer, orayı açıp çıkıp gidersiniz… Yazarken sonunu bilmeden yola koyuluyorum. Cümle cümle gidiyorum. Bir cümle, diğerinin elinden tutuyor. Kahramanlarım en yakın arkadaşlarım… Yalnızken çalışabilen yazarlardanım. Ancak bu iş, disiplin gerektiren bir iştir. Her sabah masaya oturmayı gerektiren bir iştir.”

Söyleşilerde meraklı öğrencilerin kitaplar hakkındaki sorularını yanıtlayan yazarlara program sonunda okul müdürü Ali ÇETİN, günün anısına binaen plaket ve çiçek takdim etmiştir. Yazarlarımız daha sonra öğrencilerin kitaplarını imzalayıp onlarla hatıra fotoğrafı çektirmiştir. Okul müdürü Ali ÇETİN, programda görev alan koordinatör öğretmenler Çağlar SARITAŞ, Dr. Müjdat KIZILOĞLU, Murat YAŞAR, Nigar ŞAFAK ve Ebru YILDIZ’a emeklerinden dolayı teşekkürlerini bildirmiştir.

Kaan Murat YANIK Kimdir?
5 Haziran 1988 yılında doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesinde Klasik Türk Edebiyatı anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Birçok edebiyat dergisinde öykü ve denemeleri yayımlandı. Yayınevlerinde editörlük, danışmanlık yaptı. Televizyon kanallarında kültür-sanat temalı programlar hazırlayıp sundu. Üniversitelerde ve edebiyat atölyelerinde yazı sanatı üzerine dersler verdi. Sırasıyla şiir kitabı Kalküta ve öykü kitabı Uçurtma Mevsimi’ni kaleme aldı. Yurt içi ve yurt dışında konferanslar veren Kaan Murat Yanık, Butimar romanıyla 2015 yılında ESKADER tarafından verilen yılın en iyi romanı ödülünü aldı. Butimar, çeşitli kurumlarca başka ödüllere de layık görüldü. Uzakların Şarkısı adlı romanı 2017 yılında yayımlandı ve birçok baskı yaptı. Dünyasızlar romanı 2020 yılında yayınlandı. Dünyasızlar, 2020 İstanbul Edebiyat Festivali Türkiye Yazarlar Birliği roman büyük ödülüne layık görüldü.

Ethem BARAN Kimdir?
1962’de Yozgat’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1983’te Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nden mezun oldu. Çeşitli dergilerde öykü, deneme ve eleştiri yazıları yayımlandı. İlk öykü kitabı Sonrası Ayrılık 1991’de çıktı. Onu 1994’te yayımlanan Kurutulmuş Gül Mevsimi izledi. Dönüşsüz Yolculuklar Kitabı (2005 Yunus Nadi Öykü Ödülü), Unuttuğum Bütün Akşamlar (2005), Bozkırın Uzak Bahçeleri (2006), Evlerimiz Poyraza Bakar (2009), Bulut Bulut Üstüne (2011), Zira (2015), Döngel Dünya (2020 Sait Faik Hikâye Armağanı), Güzelliğini Gördükçe Ağlayasım Geliyor (2021) adlı öykü kitapları ile Yarım (2008) ve Emanet Gölgeler Defteri (2013) adlı romanları vardır.
Bu haber 818 defa okunmuştur.
  • Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum