Uzun bir ayrılıktan sonra tekrar merhaba!(Bu arada: Sinop ZINDANI...” BURADAN KAÇIŞ YOK” kitabım yayımlandı, sizlerin beğeni ve eleştirilerinize sunuyorum.)
Okullar ara tatiline girdiler. Öğrenciler mutlu, veliler umutlu!
Kış günlerinde kuşlar ötmez, pek görünmezler. Çocuklarımız, öğrencilerimiz ise tüm eğlence yerlerinde, özellikle kayak merkezlerinde... Kuşlar gibi cıvıl cıvıl, velileriyle gönüllerince eğleniyorlar. Daha doğrusu özellikle başarılı öğrenciler adeta ödüllendiriliyorlar!
Aslında benim işim başarılı öğrencilerle değil: Sizlerle paylaşmak istediğim yığınlar; derslerinde başarılı olamayan öğrenciler, Tembel Tenekeler.
Hiç kuşkusuz okulunda, sınıfında başarılı olan çok az orandaki öğrencileri sevmek, onlarla övünmek, onları ödüllendirmek çok da kolaydır! Bir Sınıfta bu öğrencilerin sayısı bir elin parmaklarının sayısını geçmez!
Hal böyleyken; derslerinde her nedense(!) başarısız öğrencileri, sınıfın çoğunluğunu oluşturan yığınları; hiç kimse sevmez! Annesi ve babası dahi sadece o çocuğunu sorgular, tekrar sınava çeker sevgisizce! Ne öğretmeni ne de velisi onun saçlarını bile okşamaz artık!..
O tembel teneke(!) olarak yargılanan çocuğun neden başarısız olduğu konusunda, ne öğretmeni, ne de annesi babası kendilerini yargılamazlar; hele hele Çağdışı Ezberci Eğitim Sistemi’mizi ise hiç kimse yargılamaz, sorumlu görmez!
Oysa ki Modern Eğitim -Öğretim Sistemleri’ni başarıyla uygulayan İskandinav Ülkeleri; özellikle avuç içi kadar bi Finlandiya; 2000’li yıllardan beri Dünya ülkeleri arasında eğitimde başarı “PISA” değerlendirmelerine göre ilk sıralarda, hatta bazı yıllar en önde yer almıştır.
Finlandiya’da uygulanan eğitim sistemi; pedagoji, öğrenciler arası rekabetsiz işbirliği ve veli -öğretmen -öğrenci dayanışmasının uygulamaları üzerine kurulmuştur.
-Öğrenciler üzerinde zaman, sınav ve „not“ baskısı yoktur.
-Sınav korkusu ve başarı endişesi yoktur.
-Öğrenciler arası başarı rekabeti, ayrıcalık ve ayrımcılık yoktur. Geri zekalısı, zeka özürlüsü, zeki öğrencisi aranmaz, bunun yerine beraberce işbirliği halinde öğrenim vardır. Öğrenciler aynı sınıflarda yeteneklerine göre eğitilirler ve yönlendirilirler.
- Öğrencilerin dayanışması, birlikteliği ve işbirliği; kişisel başarılarından önce gelir. Sınıfta kimin daha çok başarılı olduğu hiçbir zaman sorulmaz, hangi öğrencinin başarılı olduğu da önemli değildir. Tüm öğrenciler her derse öğrenme isteklerine, yeteneklerine göre katılırlar. 4. Sınıf sonuna kadar puan değerlendirmesi ve sınav notu yoktur. Karne almazlar. 5. Sınıftan 7. Sınıfa kadar ise notla, yazılı değerlendirme karnesi alırlar. Puanlı, notlu karneyi ise sadece 8. Sınıftan itibaren alırlar.
Finlandiya’da çok az sayıda özel okul vardır. Tüm öğrencilerin eğitim -öğrenim giderleri devlet tarafından karşılanır. Eğitimde adalet, eşitlik ve işbirliği en önde gelen devlet politikasıdır. Burada devletin asıl amacı; Finlandiya’da sosyal sınıflar arasındaki farkı; uyguladığı adil eğitim öğretim sistemiyle minimize ederek, kaldırmaktır.
Finlandiya’da Öğretmen
Bu ülkede öğretmen en büyük saygıyı görür, bunun yanında bir de çocukların geleceğinin anahtarı olarak görülürler. Bu anlamda halk tarafından öğretmenin kişiliğine sonsuz güven duyulur ve Eğitimin Akademik Ekspertizi olarak görülürler. (Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanı: Henna Virkkunnen)
Eğitimde esas unsur, eğitimin “en aktör”ü: öğretmen'dir! Öğretmenin veli ile işbirliği ve ortaklaşa çalışması eğitimdeki başarının sırrıdır! Öğretmen aktörü saygın ve bilgin kişiliği ile pedagojik donanımıyla toplumun da, eğitim'in de tartışılmaz öncüsüdür. Öğretmen en zeki en çalışkan ve en yetenekli öğrenciler arasından seçilir.(Bizdeki gibi doktor olamadığı, mühendis olamadığı, hasılı iş bulamadığı için öğretmen olmaz!)
Finlandiya'da öğretmen sınıfında tüm metot ve pedagojik uygulamalarında tamamen serbesttir. İstediği metodu uygular, istediği araç gereçleri kullanır, dersini doğada açık alanda yapabilir. Üzerinde siyasi ve idari baskı yoktur! Öğrencileri yeteneklerine göre değerlendirir. Öğretmen başarılı öğrencileri ödüllendirip havalara çıkarmaz; başarısız öğrencileri de dışlamaz, onları başarısız diye “Tembel Tenekeler” olarak sıfatlamaz, küçük görmez, onurlarını kırmaz! Kaynak: Finli Pedagog Prof. Dr. Pasi Sahlberg
Rekabet yerine İşbirliği
Finli Pedagog ve Yazar Prof. Dr. Pasi Sahlberg’e göre; tüm USA Amerikan Eğitim –Öğretim Sistemi, rekabet yaratma düşüncesi üzerine odaklanmıştır. Finlandiya Eğitim Sistemi ise; toplum bilinci ve işbirliği oluşturma esasına dayanır ve kişinin yeteneklerini öne çıkartarak ayrımsız yaygın bir eğitim üzerine kurulmuştur. Bu sistem de büyümenin ve refahın ilk mihenk taşını, geleceğin temelini oluşturacaktır.
Aslında Finlandiya’dauygulanan modern eğitim-öğretim sistemi; bizdeki “Tembel Tenekeler” deyimi ile aşağıladığımız o öğrenciler için bir fırsat oluyor . Derslerinde başarısız bu yığınların eğitimini ilke olarak en önde görüp; uyguladığı yaygın ve öğrenciye özel eğitimi ile, not ve puan rekabeti yerine; adilce ve bilinçli bir eğitim sistemi uygulayarak,işbirliği ve dayanışma içinde tüm öğrencilerin başarılı olmalarını sağlıyorlar!..
Ve kendi evlatlarımızı aşağılayıp dışladığımız“Tembel Tenekeler” sözcüğü ise; sadece bizim gibigerici eğitim öğretim sistemini uygulayan ülkelerde hayat buluyor...
Helsinki –Berlin’29.01.2915
Yılmaz YAVUZ
yilmazyavuz57@hotmail.com