Reklam
Reklam

Avrupa'da yaşayan gurbetçiler sorunlarına çözüm bekliyor

UHAD Almanya Başkanı Şirvan Ünal, "Birinci kuşak Avrupalı Türklerin, Türkiye’ye özveri ile yaptığı yatırımlara ve desteklere rağmen, bugün bu insanlar ve çocukları yeterince destek görmüyor" dedi.

Avrupa'da yaşayan gurbetçiler sorunlarına çözüm bekliyor
01 Kasım 2021 - 11:54

UHAD Almanya Başkanı Şirvan Ünal, "Birinci kuşak Avrupalı Türklerin, Türkiye’ye özveri ile yaptığı yatırımlara ve desteklere rağmen, bugün bu insanlar ve çocukları yeterince destek görmüyor" dedi.

Sinoplu gurbetçi ve Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Almanya Başkanı Şirvan Ünal, Türklerin Almanya'ya gidişinin 60. yıl dönümü kapsamında yaptığı açıklamada, gurbetçilerin yaşadığı sıkıntıları paylaştı. 
UHAD Almanya Başkanı Şirvan Ünal, 30 Ekim 1961’den itibaren umudunu gurbette çalışmaya bağlayan Türk vatandaşlarının çözüm bekleyen ve 10 başlıkta topladığı sorunlarını dile getirdi. 


Konsolosluklarda Türk vatandaşlarına sunulan hizmetin istenilen ve olması gereken düzeyde olmadığını kaydeden Şirvan Ünal, Mavi Kart olayının ise hala daha tam manada oturmuş olmadığını söyledi. Emeklilik olaylarında vatandaşın durumunun oldukça sıkıntılı olduğunu, hastalık sigortası konusunda yapılan yeni uygulamanın gurbetçiyi üzdüğünü belirten Şirvan Ünal sorunları şu şekilde sıraladı; "Askerlik olayında inmeler çıkmalar yaşanmıştır ve makul bir durumda olmamıştır. Almanya’dan kesin dönüş esnasında, çalışan, kendisinden kesilen emeklilik primini almıştır. Ama maalesef iş verenden kesilen prim payı Almanya’da kalmıştır. Bu konuda 1963 yılında iki ülke arasında yapılan antlaşmaya uyulmamıştır. Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşımız kendisinden kesilen parayı aldığı gibi işverenden de kendisi için kesilen parayı mutlaka almalıdır. 7 milyon insanımızın olduğu Avrupa'da bir göçmen bakanlığımızın olmaması içler acısıdır. Sıla Yolu dediğimiz 6 ve 7 ülkeden geçerek anavatana gitmek istediğimiz de, yollar yenilendi ama işkence, zulüm bitmedi ve bu konuda da bir iyileştirme olmadı. Milli hava yollarımız olan Türk Hava Yolları'na Avrupalı Türklerin verdiği desteği aynı orantıda Türk Hava Yolları, Avrupalı Türklere vermedi. Birinci kuşak Avrupalı Türklerin, Türkiye’ye özveri ile yaptığı yatırımlara ve desteklere rağmen, bugün bu insanlar ve çocukları yeterince destek görmüyor, verilmiyor" 

 


BİZDE STK'LAR OLARAK HAKKIMIZ ARAMAYI BİLEMEDİK
60 yıldır gurbetçilerin sorunlarının çözülmemesinin sıla hasretiyle yanıp tutuşan Türk vatandaşlarını üzdüğünü belirten, Uluslararası Hak Arama Derneği (UHAD) Almanya Başkanı Şirvan Ünal, "Velhasılıkelam; 60 yıl sonra hatırı sayılı ciddi manada verdiklerimizle aldıklarımızı tartarsak, sorunlarımızın çözülmediğini ve bizlerin yararına bir şeylerin yapılmadığını görürsünüz!. Avrupa'daki Türk STK’lar olarak da kendimizi de eleştirelim, birlik ve beraberlik içerisinde haklarımızı Avrupa’dan, Almanya’dan ve Türkiye’den almasını bilemedik!. Bir 60 yıl sonra buluşmak ümidiyle, hoşça kalın ve dostça kalın" diye konuştu.


Bu haber 901 defa okunmuştur.
  • Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum