SİNOPUN İLK VALİSİ

Sinop’un ilk Valisi; Bedrettin Ebubekir isimli bir Selçuklu Valisidir.

SİNOPUN İLK VALİSİ
01 Ekim 2012 - 00:00





Sinop’un ilk Valisi; Bedrettin Ebubekir isimli bir Selçuklu Valisidir.

 Sinop, ilk kez 3 Ekim 1214 senesinde alındı. Kent,1214 ile 1261 tarihleri arasında 47 yıl Selçuklu Devleti idaresinde yönetildi.

Sinop’un ilk Valisi Simre Valisi Bedrettin Ebubekir, kenti alan Komutan 1.İzzettin Keykavus tarafından Vali olarak atandı. Keykavus, Bedrettin Ebubekir’e Kentin kumandanlı ğını da verdi.   

Şehir 1214 de alındıktan sonra, Selçuklular özellikle cezaevi ve çevresine iç kalenin yapımında 15 kadar kitabe koymuşlardır. Sinop’tan başka hiçbir yerde olmayan kitabe, lonca kapısının yanında üst kısmı Arapça, alt kısmı Rumcadır. Kitabede Sinop’un İzzettin Keykavus tarafından fethi, bu sur’a metin olarak yazılmıştır. Arapça kitabede Sinop fethedildi ve bu surlar yapıldı. Derken, Rumca metin tercümesi: “Kasım Ayının ilk haftası Sinop kalesi büyük Sultan İzzettin Keykavus tarafından fethedildi ve ben büyük Sultanın kölesi, kulu Bedrettin Ebubekir! Bu burcu ve sur’u 1215 yıllı Nisan ayında yazmaya başladım, Eylül ayında tamamlandım. 624( Rum senesi) 1215. yazmaktadır.

 Bu fetihnamenin önemi, Sinop kalesinin fetih tarihini aynen veriyor olmasıdır.

          Sinop, bu tarihten itibaren bir TÜRK şehri olmuştur.

Araştırma: Hamdi Gökçen




Bu haber 2395 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum