Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

Liselilerin İsyanı

13 Haziran 2016 - 17:42

14 yıllık iktidarın sık sık eleştirilen eğitim politikaları, üniversitelerden sonra liselerde de kendini gösterdi. Gelenekselleşmiş eğitim sistemi olan okulların "Proje Okul" haline gelmesi ile, bu okullarda uzun süredir yer alan idarecilerin görevlerine son verildi. Hem öğrenciler hem de okulların mezun dernekleri, atanan idarecileri bilgilendirmek istediklerini ama kayda değer yanıt alamadıklarını, tepkiler ortaya çıkarmış artarak da devam etmekte olduğu yazılıp çizilmekte...





İstanbul Erkek Lisesi'nde düzenlenen Mezuniyet töreninde öğrenciler okul müdürünün konuştuğu sırada sırtlarını döndüler. Türkiye'nin en köklü liselerinden biri olan İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin 2016 Mezuniyet töreninde diplomasını almak için törene katılan öğrencilere müdürlerini protestosu basında yer aldı. Eski Bakan Nabi Avcı'nın atadığı müdür göreve başlar başlamaz öğretmenler hakkında soruşturma başlatma iddiası gerekçesiyle İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri tarihi bir protestoya imza attılar. Bu protestoya bildirimleriyle devam ettiler.





Bu protestoya Galatasaray Lisesi de eklenerek "acil müdür aranıyor" başlıklı iş ilanı ile okul müdürüne tepki gösterdiler. Bildiri içinde birçok tespitlerinin sonunda Tevfik Fikret'in makamına yakışan ... Söylemiyle bitirmişler. Bir bildiride de Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinden geldi. "1 yıl önce proje okulu adı altında Okulumuz üzerine çöken kara bulutların ilk yaptırımı okulumuza atadıkları müdür aracılığıyla 1983 ten bu yana geleneksel festivallerinin (Jugandfest) 2015 de asılsız olarak bitirmek, okulda irticai faaliyetler ortaya çıkmış, zamanın en çağdaş okulu olmaktan uzaklaşarak çağın ötesine eğitim kalitesi gidişini şahit bırakılmıştır."diyerek devam etmekte.





Ülkemizin köklü liselerinden İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Ankara Gazi Anadolu Lisesi, İzmir Çiğli Fen Lisesi'nden sonra Kadıköy Anadolu Lisesi ve Hacı Ömer Tarman Anadolu Liseleri; gerici eğitime dönük protestolar basında yer aldı. Yayınladıkları bildirimlerde neredeyse ortak görüşleri "Bizler bu ülkenin aydınlık gençleri olarak bu yapılan kirli planlara göz yummayacağız. Bizleri kalıplara, küplere koyamayacaksiniz. Laikliğimizi, insanlığımızı, Doğa sevgimizi ve bilim yuvalarımızı kirletemeyeceksiniz.





Bir yandan Türkiye Liseliler Birliği'nden "Liselerde gericiliğe Geçit vermeyeceğiz." Başlığıyla  açtığı bildiri metni 365 liseye ulaştığı ve bildiride; "İstanbul, Galatasaray, Vefa ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi'ndeki arkadaşları kutluyoruz. Bütün bu         mücadelelerin parolası  açık; eylemlerin ortak paydası ve sırtımızı yasladığımız yegane kuvvet Atatürk ve Cumhuriyet değerlerimizdir. Bugüne dek ne başardıysak bu parola yol ışığımız oldu. Bundan sonra da böyle olacak denildi.





Yaşamımın 27 yılını eğitime adamış ve 7 yıldır yerelde yazdığım gazetelere onlarca eğitimle ilgili yazmış bir eğitimci olarak bildiğim; okulları okul yapan idareci değildir, öğretmen ve öğrencilerdir. Öğrencilerin sağır, dilsiz ve kör olmasını kimse beklemesin. Fikirlerine ve özgürlüklerine taş duvar öreceklerini de sanmasınlar.

Onlar ülkemizin gelecekleri, karanlıkları aydınlığa boğacak Atatürk gençleridir. Onlar Kurtuluş Savaşın' dan sıralardan cephelere koşan nesillerin devamı. Yüz  yıl önce karanlığı nasıl kabullenmemişlerse bugün de aynı kararlılıktalar.

Sevgi İle Kalın

Bu yazı 3249 defa okunmuştur.