Daha önceki yazılarımda yazdığım gibi benim; Ata vatanım Abhazya, ana vatanım Türkiye’dir. Abhaz kökenli olmamla onur duyuyor ve 7 Şubat’ta Rusya’nın Soçi şehrinde başlayacak olan kış olimpiyatları oyunlarına Çerkes dernek ve kuruluşlarının tepkileri olan “Soçi Olimpiyatlarına Hayır Kampanyası” ve Kınamaları sürdürülmektedir… Bu kampanyalarda “Sosyo-Politik ve çevresel” sonuçlarını ve endişelerini dile getirmelerini, desteklemekteyim.
Soykırım ve sürgün sonrası 1864’den bu yana dünyanın 40 ülkesinde ana vatan hasreti içinde, dillerini, kültürlerini, etnik kimliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Bu soykırımı ve sürgünü uygulayan çarlık Rusya’sının hukuki mirascısı Rusya Federasyonu kardeşlik ve barış denen olimpiyatı soykırım topraklarında yapmaktadır.
Tarihsel olarak Soçi Çerkezlerindir. Rus çarlığı tarafından boşaltılmış, buradaki Çerkesler soykırıma uğratılmış, kalanlar sürgüne yollanmıştır. İşte bu yüzden soykırıma uğratılmış atalarının kemikleri ve anıları üzerine, kendilerinden ve tarihsel gerçeklerden söz edilmeden olimpiyat yapılmasına karşı çıkmaktadırlar.
Yine tarihsel kaynaklara göre Çerkes nüfusunun %50’inin hayatının kaybedildiği, katledildiği bir bölgedir. Bu bölge Krosyano Polyano (Gerçek adıyla Kboada bölgesi) katliamında akıtılan Çerkes kanından dolayı bu bölgeye “Kızıl Çayır” da denmektedir. Oysa olimpiyatların bir amacıda insanlar ve ülkeler arası barışın sağlanması değimlidir. Rusya federasyonu Çerkeslerden özür dilemeli ve bu soykırımı tanımalıdır.
Soykırım öncesi ve soykırım sonarı etnik nüfus
Shapsughs : 300.000 idi, şimdi 4.983
Abdzakhs : 260.000 “ “ 14.660
Natukhaizs : 24.000 “ “ 147
Bzhetughs : 60.000 “ “ 15.263
Chemikhves : 8.000 “ “ 3.140
Zhana : 1.200 “ “ -
Makhoshians : 8.000 “ “ 1.204
Kotukians : 20.000 “ “ 606
Sadzes : 63.000 “ “ -
Ubikhians : 15.000 “ “ -
Olimpiyatlar için bu yerli Çerkes halkından temizlenen dağlarda bu organizasyonu yapmak olimpiyatlar ruhuna uyar mı?
Yine Soçi yine kuzey Kafkasya da direnişin kırılması ardından 100 binlerce çerkesin toplanma kamplarına sürgün edilmek üzere bekletildiği, salgın hastalıklarla büyük bölümünün öldüğü bir coğrafyadır. Bu bölgenin tarihi sahipleri Ubıhlar tamamen yok edildiler ve bu gün Türkiye’de sürgün sonrası yerleşenlerde dillerini kaybedip tarihe karışmıştır.
Bu bölgenin pek çok çevre örgütünün tespit ettiği gibi; gerçekleştirilen inşaatlar sebebiyle, Unesco’nun da kültür mirası ilan ettiği bölge talan edildiği ve pek çok nadir bitki türünün tehdit altında olduğunu görülüp yazılıp çizilmiştir.
Sonuçta Rusya Federasyonu Soçhi’yi bir Rus şehri sunmayı düşünürken, dünya bir soykırım şehri olduğunu öğrenmiş, Unesco’nun kültür mirası ilan ettiği yeri tahrip edildiği görüşmüş ve öğrenilmiş, Çerkeslerin bu büyük itirazı dünya medyasına ulaşması üzerine “Çerkes Sorunu” uluslar arası boyut kazanmıştır.
Sevgi ile Kalın.