Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

"ZEYTİNİME DOKUNMA"

10 Haziran 2017 - 16:47

           Bu hafta T.B.M.M.’nde görüşülen “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi” Amacıyla bazı kanun ve KHK’lar da değişiklik yapan, zeytinlik alanlarının imara açılmasına neden olacak yasa tasarısı komisyona geri çekildi. Muhalefet partiler, sivil toplum örgütleri yoğun tepki ve eleştirileri üzerine ertelendi.

 

         Hükümet 17  Mayıs 2017 tarihinde “Basın da “Üretim Reformu Paketi” adıyla yer alan torba yasa bir dizi kanun değişikliğinin yanı sıra zeytinciliğin geleceği açısından kaygı ile karşılanan bu tasarısının benzerleri, bundan önce de 6 defa gündeme gelmiş ancak mecliste reddedilmiştir.

 

         Ülkemiz 171 Milyon Zeytin ağacı varlığıyla dünyada ilk sıralarda. Getirmek istenen torba yasa ile zeytinliklerimiz, oluşturulacak kurul kararıyla sanayi tesislerine dönüştürülmek isteniyor. Hiç kimse sanayi oluşmasına karşı değildir. Ancak bu yapılacak yeni yatırımlarda doğaya saygılı olunmalı sürdürülebilirliğe önem verilmelidir. Yapılacak yanlışlıkların bedelini geleceğimiz çocuklarımı acı bir şekilde ödemek zorunda kalırlar.

 

Ülkemiz iktidarın izlediği yanlış ve dışa bağımlı tarım politikalarla, birçok tarım ürününü artık ithal etmekte. Zeytincilik milyonlarca çiftçimizin ekmeği, aşı, geçim kaynağı, nefesidir. Zeytinlik alanının tanımını değiştirmeye çalışan yasa; zeytinlikleri termik santrale, toplu konuta, sanayi tesislerine, maden ve taş ocaklarına dönüştürülüp zeytini ve zeytin üreticilerini yok edecek yasa tasarısından vazgeçilmelidir. Buralar rant alanları olmamalıdır.

 

 Zeytin tüm sofralarda hemen hemen her öğün yerini alan yiyeceğimiz, tüm halkın damak zevkine de hitap etmekte. Ülkemizin Marmara ve Ege bölgesinde simgesi zeytin; kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın özellikler İnsanlığın sembolüdür. Nasıl bir zihniyet yok olması için yasa tasarısı hazırlayabilir?

 

171 Milyon zeytin ağacının meyve verdiği, 430 bin ton sofralık zeytin üretilen ve Türkiye Dünya Zeytinyağı üretiminden %6 pay alırken, onca aileyi zora sokmanın, yeşili, doğayı HES, MADEN, TURİSTTİK alanınız yok olsun. Oysa yönetenlerin; insanlarımızı doğal yaşamak, sağlıklı yaşayarak bir arada tutmaları gerekmez mi? Diyojen’in dediği gibi “ Gölge Etme Başka İhsan istemez.” Zeytinimize dokunmasınlar.

Bu yazı 15806 defa okunmuştur.