Reklam
Reklam
ALİ ÇETİN

ALİ ÇETİN

dogusofsetayancik@hotmail.com

   TİMSAL

19 Mayıs 2021 - 18:45 - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 - 20:11

Yahya Kemal ‘Eğil Dağlar’  adlı kitabında Atatürk için, ”Mustafa Kemal’i tek başına bir şahıs zannedenler yanılıyorlar; O, tek başına bir fert değil bilakis şahlanan Türk Milletinin milli timsalidir.” der.

15 Mayıs günü İzmir rıhtımına yanaşan yunan askerleri İzmir’de yaşayan rumlar tarafından çiçekle karşılanmış ve geçit töreni yapabilecek kadar da pervasızlaşmışlardı. Namuslu bir gazeteci onuru ile hareket etmeyi kafasına koyan Hasan Tahsin  ,  bu geçit sırasında yunan askerlerine Milli Mücadelenin ilk kurşununu sıkar. Kurşunun hedefini bulup bulmadığı bilinmez lakin Milli Mücadelenin bu ilk kurşununun ,19 Mayıs 1919’da Samsun rıhtımında, Türk Milletinin istiklal aşkını Mustafa Kemal’in şahsında ete kemiğe büründürdüğü muhakkaktır.

Milli Mücadelenin tüm safhalarını -MEB’in 100 temel eser serisi içinde yer alan- bizzat birinci ağızdan okumak, anlamak ve üzerine etraflıca düşünmek isteyenlere; “19 mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” diye başlayıp “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.!!!” diye biten Atatürk’ün Nutuk(Söylev) adlı eserini okumalarını tavsiye ederim.

Mustafa Kemal , bir eylem adamı olduğu kadar fikri derinliğe sahip aydın bir kişidir de aynı zamanda. “Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan.” sözü gereği Almanca ve Fransızcaya o dilden çeviri  yapacak kadar hakimdir. Almanca ve Fransızcadan yaptığı çevirileri bir tarafa bırakırsak yazdığı Nutuk eseri başta olmak üzere Zabit ve Kumandan ile Hasbihal, Vatandaş için Medeni Bilgiler, Geometri kitapları da ayrıca üzerinde durulması gereken eserleridir. Öyleki   eğitim müfredatına kaynaklık edecek Geometri kitabını yazıp bugün bu alanda kullandığımız açı, iç açı, üçgen, dörtgen, kare, yamuk, ortay vb. terimlerin de isim babası olduğunu belirtmek isterim. Bu bağlamda toplumun eğitilmesi için milli bir seferberlik başlatmış başlatmakla kalmamış aynı zamanda kendisi de benzer çalışmalar ile katkıda bulunmuştur. Anıtkabir’i ziyaret edenler bilir; bizzat okuduğu ve kitap kenarlarına aldığı notlar ile meşhur kütüphanesinde on binin (10.000) üzerinde kitap vardır. Kitaplar, onun hayatında daima yer işgal eder;okuma tutkusu olan, cephede sıcak çatışmaların yoğunlaştığı anlarda bile bu tutkusundan asla vazgeçmeyen bir insandır. Ruşen Eşref  Ünaydın  Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal  ile Mülakat adlı eserinde; karargahını  anlatırken, çalışma masası dahil olmak üzere karargahın her tarafındaki kitaplardan bahisle şöyle diyor: ”Şüphe yok ki Paşa, gündüzleri şiddetli, geceleri durgun olan vakitlerini edebiyatla (kitapla) dolduruyordu.” 

Kültürüne  sahip  çıkanlar hem tarihine  hem de diline sahip çıkarlar. Bu minvalde geçmişi geleceğe taşıyacak en önemli şey birlikte inşa edilecek kültür köprüsüdür. Kültür köprüsünün bir yakası tarih diğer yakası dildir. Bu bilinçle hareket eden Atatürk, Türk Tarih Kurumu akabinde Türk Dil Kurumunun kurulmasına öncülük etmiş öncülük etmekle kalmamış çalışmalarında bizzat bulunmuş ve hatta bazı çalışmaların  Çankaya Köşkünde yapılmasını sağlamıştır. Atatürk’ün Türk Dil Kurumuna bir ermeni vatandaşımız olan  Agop Agopyan’ı (Soyadı Kanunundan sonra Dilaçar) genel sekreter yapması da işi ehline vermek  ve insana insanca bakabilme derinliğine  sahip olduğunu  gösteren muhteşem  bir örnektir.

Kanaatimce halaskar(kurtarıcı) olarak görülen büyük devlet adamlarını çağının ötesine taşıyan ve onları içinde yaşadığı toplumun  gönüldidesi yapan  yalnızca cephelerde kazandıkları başarı değildir; bilakis cephede kazandıklarının yanısıra tarım , iktisadi, sanayi, mimari, dil, tarih, ilim-irfan ve kültür-medeniyet sahalarında yaptıkları  hamlelerle müreffeh bir toplum haline getirme çabalarıdır. İşte bu açıdan bakıldığında  askeri deha Gazi Mustafa Kemal Paşayı Atatürk yapan da  bu top yekun  kalkınma hamlesini  mensubu olmaktan her zaman iftihar ettiği Türk Milletinin azmi ile başarmış olmasıdır.

Bir parçası olmaktan her zaman iftihar ettiği milletinin acılarını, özlemlerini ekmeğine katık etmiş; Hatay, Musul, Kerkük, Selanik özlemiyle  ‘aleyküm selam’ diyerek ebedi uykusuna yatmak üzere   ruhunu teslim etmiş olan Atatürk’ün kendisini  kendi zaviyesinden anlatan  en güzel sözü şüphesiz ki bir ömrü mücadeleyle geçmiş olması bakımından: ”Bağımsızlık, benim karakterimdir.” olmuştur.

102 yıl önce Milli Mücadele ruhuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yaktığı bağımsızlık ateşini ilk günkü  heyecanla,büyük bir saygı ve minnetle bugün ben taşıyorum/sen taşıyorsun/o taşıyor/biz taşıyoruz…

Günün Sözü: 
Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

Günün Olayı:
BU MİLLETLE HERŞEYİ BAŞARDIM  FAKAT BU MİLLETE  UŞAKLIĞI ÖĞRETEMEDİM
 İngiliz Kralı 8. Edward İstanbul’a, Atatürk’ü ziyarete geldiği zaman, Atatürk kendisine bir akşam ziyafeti vermişti. Ziyafetten önce:
-Bana “İngiltere sarayında verilen ziyafetler ne şekilde olur, onu bilen birisini yahut bir aşçı bulunuz.” dedi.
Ve nihayet bu sofra merasimini bilen bir zattan öğrenerek sofrayı o şekilde düzene koydular. Akşam İmparator sofraya oturunca kendisini Kral sarayında zannederek memnun oldu. Atatürk’e dönerek:
-Sizi tebrik ederim ve teşekkür ederim, kendimi İngiltere’de zannettim.
diyerek memnuniyetini bildirdi. Sofraya hep Türk garsonları hizmet etmekteydi. Bunlardan bir tanesi heyecanlanarak, elindeki büyük kayık tabakla birdenbire yere yuvarlandı. Yemekler de halılara dağıldı. Misafirler utançlarından kıpkırmızı kesildi. Fakat Atatürk krala eğilerek:
-Bu milletle her şeyi  başardım ; fakat azizim, bu millete  uşaklığı öğretemedim.



Ali ÇETİN
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
AYANCIK

Bu yazı 3280 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum