Reklam
Reklam
Saffet ERDURAN

Saffet ERDURAN

s.erduran55@hotmail.com

Sadece Bir Yaza Değil Her yaza Formda Girmek İçin…

12 Mayıs 2022 - 17:21

Formda Kalmak?
Optimal sağlık ve iyi olma duygusudur.
    ((Sağlığımızın en üst düzeyde olduğu durum))
Sadece vücut sağlığının değil ruhsal ve zihinsel sağlığında yerinde olması anlamına gelmektedir.

Formda kalmak hayat kalitemizi yükseltecektir. Kendimizi maksimum düzeyde iyi hissederiz ve karşılaşacağımız sorunlara karşı en ideal çözüm yollarını keşfetmek bizim için kolaylaşır, çalışma sürecimizde daha güçlü ve dayanıklı oluruz. 

Formda olma durumu sadece zayıflamak anlamına gelmemelidir. Özellikle kadınlarda ne kadar zayıf olursam o kadar formdayımdır anlayışı günümüzde doğru olduğu sanılan olağanüstü bir yanlıştır. 

     Formda olmak adına öncelikle yapılması gereken idael kilomuzu bilmek olacaktır.
İdeal kilomuz vücut kitle indeksimizin hesaplanmasıyla bulunabilir. Vücut kitle indeksi ideal kilo/boy cm’2 oranıdır. Kilomuzu boyumuzun santim cinsinden karesine bölerek ideal kilomuza ne kadar uzak ya da yakın olduğumuzu görebiliriz. Çıkan sonuç:

    20’nin altındaysa Zayıf
    20-25 arasındaysa İdeal
    25-30 arasındaysa Kilolu 
    30 ve üzeri Aşırı Kilolu (Obezite) ….

     Fiziksel aktivite durumu ve diğer değişkenler göz önünde bulundurularak günlük harcadığımız kalori miktarı belirlenmelidir.

     Doğru beslenme yöntemleri belirlenmeli, gün içerisinde 3 ana öğün en az 2 ara öğün yapılmalıdır. Öğünler atlatılmadan ihtiyaç kadar besin tüketimine özen gösterilmelidir.

     İşlenmiş gıdalara öğünlerimizde yer verilmemeli doğal ürünler tüketilmeli, hazır yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Doğal ürünlerin tüketiminin öneminden bahsedilmesi ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması niçin bu kadar önemli??

İşlenmiş gıdaları tükettiğimizde ürünün yapısında gerçekleşen değişimler sonucunda vücudumuz olması gerektiği şekilde yiyeceklerden faydalanamayacaktır. İşlenmiş gıdalar birçok hastalığa sebep olmasının yanı sıra vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden faydalanmasını da engelleyecektir. Sindirim sistemi bozuklukları, alerjik reaksiyonlar, diyabet, kanserojen etki, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalığa işlenmiş gıdaların sebep olduğu bilinmektedir. Besleyici değerleri düşüktür ve bağımlılık yaratabilirler.

     Gün içerisinde bol su içmeli ve lifli yiyecekleri tüketmeliyiz.

     Gazlı içecekler tüketmemeli, sigara ve alkol kullanmamalıyız.

     Stresten uzak durmalı, gün içerisinde karşılaşabileceğimiz zorluklara ve duygu değişimlerine karşı stres yönetimini olması gereken en iyi şekliyle yapabilmeyiz!
     Düzenli spor yapmalıyız.

Düzenli spor yapma alışkanlığınız yoksa öncelikle sağlık kontrolünden geçerek spor yapmaya başlamak faydalı olacaktır. Sonrasında ilgi duyduğunuz bir spor dalına ya da uzman kontrolünde fitness a başlayabilirsiniz. Sizin için ideal spor hareketlerinin belirlenmesi ve doğru tekniklerle kısa sürede istediğiniz vücuda sahip olmak adına bir uzmandan yardım almanız önerilebilir. Seçeceğiniz spor işinizi engellemeyecek ve sürdürülebilir olmalıdır…

    …sağlıklı beslenmeyle uzaktan yakından ilgisi olmayan Dylan Thomas’ın üçlük mısrasıyla son verelim.
Gitme o güzel geceye usulca
İhtiyarlık yanmalı ve saçmalamalı gün kapandığında;
Öfkelen, öfkelen ışığın ölümünün karşısında …

Bu yazı 503 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum